Morten Skou's blog
16-06-2021 - 17:07

Min første smart bike

Smart Bike
Jeg har for ganske kort tid siden besluttet mig for at tage en længere sabbat, og i den forbindelse havde jeg en plan om at få motioneret en hel masse - det har der nemlig ikke været helt så meget tid til i hverdagen, som der nok burde have været. Eftersom fitnesscentrene ikke er så tilgængelige i øjeblikket, og jeg pga. COVID-19 egentlig ikke har lyst til at tage derned, så valgte jeg i stedet at købe mig en Stages Smart Bike SB20.

Det som er fancy ved en smart bike er, at man kan tilslutte cyklen til sit fjernsyn, eksempelvis via et Apple TV eller en computer og derefter interagere med en virtuel verden, samtidig med at man træder rundt i pedalerne. Personligt anvender jeg Zwift, men der findes flere andre lignende apps som kan puste liv i en ellers kedelig indendørs cykeltur.

Når man har brugt så meget tid med computerspil, som jeg har, så kan jeg ikke lade være med at synes, at denne form for gamification af en sport er helt genial. Det er sjovt at se, hvordan udvikleren af Zwift har fået implementeret mange af de kendte elementer som vi også kender fra computerspil, som eksempelvis achievements, leaderboards, optjening af XP så man stiger i rang, køb af nyt tøj til ens avatar, nye cykler og udstyr der først bliver låst op for, efterhånden som man opnår en rang der er høj nok. Til sidst er der selvfølgelig også mulighederne for ”Massively multiplayer online / MMO”, som faktisk fungerer overraskende godt i Zwift-appen.

Alle ovenstående ting, er noget som vi kender fra computerspil, og som set ud fra det store billede nok er designet for, at vi skal synes at spillene er sjovere, fordi man kan få en virtuel gevinst - men i høj grad også fordi udviklerne har et ønske om at fastholde os i deres spil. Når man bliver belønnet, så frigiver det ganske enkelt dopamin og så bliver vi glade og får lyst til at spille mere.

Det samme gør sig gældende når det kommer til at bruge en smart bike. Gamificationen er ganske enkelt med til, at gøre at jeg får lyst til at cykle mere. Jeg ved, at hvis jeg lige kører x antal kilometer, eller gennemfører forskellige baner, så får jeg en belønning. Dertil kommer at der konstant bliver holdt øje med en lang række værdier, som eksempelvis hvor mange watt jeg leverer når jeg træder, hvad min puls er, hvor langt jeg kører og hvor hurtigt – så betyder det, at jeg løbende kan holde øje med om jeg forbedrer mig. Det hele gør ganske enkelt, at det er blevet super sjovt at cykle, hvilket betyder at jeg får det gjort og med tiden vil det betyde at min kondition bliver bedre.

Det er i øvrigt også muligt at tilslutte et løbbånd til Zwift, eller en ganske normal motionscykel (kræver at man enten har nogle bestemte pedaler eller nogle sensorer der kan måle når du cykler).

Jeg havde egentlig allerede skrevet et blogindlæg på min anden blog omkring min nye cykel, men fik lyst til at dele mine oplevelser omkring hvordan gamification af en ellers triviel og kedelig indendørs cykeltur, er med til at hæve underholdningsværdien betragteligt.

Er der nogen af jer andre herinde som også anvender Zwift, og I så fald hvad synes I om det?

Xboxlife Blog
Profil Statistik
  • I dag: 0 besøgende
  • Denne måned: 0 besøgende
Arkiv Kategorier
Følg Xboxlife her