tue69's blog
27-01-2015 - 12:33

For gammel til konsolkrig


”Xbox Sucks!” Ordene klinger igennem et stopfyldt lokale. På scenen står en repræsentant fra Microsoft og slider sig igennem årets E3 præsentation. Året er 2013 og ser man bort fra den legendariske 2006 præsentation, hvor Sony forsøgte at sælge deres dyre PlayStation 3 konsol med gigantiske krabber, samt Microsofts Usher indslag flere år senere, så har vi lige overværet det mest pinlige øjeblik i E3-historien. Ikke Microsofts præsentation, men den råbende mand i salen.

Et formodentligt granvoksent menneske har købt eller fået en billet til en eftertragtet præsentation, og bruger den til skolegårdslatterliggørelse af en seriøs mand på scenen. Det er som taget ud enhver psykiaters bog, hvor det tidlige mobbeoffer nu er i en position, hvor han kan betale tilbage. Publikum var med ham, Microsoft havde allerede tabt.

Jeg synes sådan set, at veltænkte jokes i forbindelse med markedsføring er en skæg ting. Som de fantastiske Sydafrikanske bilreklamer, hvor reglen om god markedsføringsskik ikke eksisterer, hvorfor parterne ikke holder sig tilbage med små spydigheder til hinanden. Det er nemt at se, at budskaberne leveres med et glimt i øjet, og det bliver aldrig for alvor ondt. Ingen bliver for alvor rigtigt trætte af det. Manden i salen var præcis det modsatte af den gode joke, det var mest af alt bare dumt.

Det må have været svært at være Xbox-mand med tilbøjelighed til at frekventere foras, efter E3 2013. Internettet gik direkte i flæsket på Microsofts nye underholdningskonsol, og stort set samtlige tiltag i konsollen fik en del tæsk med på vejen. Bevares, der var da også gang i konsolkrigen da Xbox 360 og PlayStation 3 duellerede, men alligevel synes onlinekampene som værende intensiverede, og flere større foras har hele sektioner, hvor nær-religiøse mennesker kan svine hinanden til, med konsollerne i centrum.

Som mangeårig skribent, blandt andet her på Xboxlife og også PSlife, så er min interesse gået fra de spil, som der i sin tid har været skyld i konsolkøb, til selskaberne bag, eksklusivaftaler om spil og indhold, økonomien og teknikken bag spilbranchen, men jeg tror egentligt at tiden er inde til at træde et årti tilbage i den udvikling. Bevares, industrien er fortsat spændende, men meget af charmen er røget sig en tur.

Da jeg fik den første konsol i hjemmet, en Nintendo, naturligvis, så var der ikke en snert af konkurrence. Bevares, min fætter havde en SEGA, som vi spillede Alex Kidd og Sonic på, men vi sad ikke og talte billeder i sekundet eller pixels for at definere, hvilken konsol der var bedst. Vi spillede bare, der var ikke så meget mere i det.

Det samme gjorde sig gældende, da Nintendo blev til Super Nintendo, Nintendo 64, Gamecube, PlayStation 2 og Xbox 360. Spillene var driveren for mig. Hver en konsol havde hver sin konsolsælger. Donkey Kong Country, Ocarina of Time, Resident Evil Remake, Burnout-serien og Gears of War solgte mig hver sin konsol og da Xbox 360’eren skulle udskiftes faldt valget på det simple, en spillekonsol, da på daværende tidspunkt så ud til at blive “den simple” af de to kombattanter.

Skulle jeg vælge i dag så havde jeg nok spillet videre på min Xbox 360. Det er en konsol jeg forbinder med mine første onlineoplevelser, Gears of War, Halo 3, Mass Effect serien og meget, meget mere. Jeg forbinder det med de første onlinestunder, med FIFA Ultimate Team, randomness i Call of Duty serien og med Xboxlife, som jeg stadigvæk ser som et fristed hvor man slår hovedet fra og får lidt info om kort og langt indenfor spilnyheder.

Med de nye konsollers indtog er meget af den charme og uskyldighed røget og det irriterer mig. Først og fremmest irriterer det mig, at folk opfører sig som skolebørn, fordi at der bliver opstillet nogle, nogle gange, faktuelle termer omkring branchen, enkelte spil eller fremtidige titler. Det irriterer mig, at tonen er blevet skinger og bitter, og at der i disse debatter ikke er plads til mange af de typer, som gjorde Xboxlife et fedt sted at være: typer, der ikke tog det der med konsoller alt for tungt og ofte smed nogle fantastiske one-liners, som med et kunne vende stemningen på hele forummet. Det irriterer mig, at vi skal have et overdrevent fokus på framerates, opløsninger, markedsføringspladder og skriverier på pro-”den ene konsol”-sites og det irriterer mig, at folk latterliggøres for at ytre sig om nuværende eller fremtidige forhold på markedet. Slutteligt men sidst irriterer det mig, at det irriterer mig.

Jeg er for gammel til at gå op i hvilken konsol der er bedst. Jeg er for gammel til at debattere om det. Det interesserer mig egentligt ikke hvilken der er bedst og det betyder ikke noget for mig. Jeg har aldrig købt en konsol ud fra performancemæssig styrke, og hvis tiden var til det, så kunne jeg uden større udlæg købe den anden konsol og dermed være helgarderet. Hvorfor så overhovedet debattere med, som jeg selv har gjort til tider? Fordi at det egentligt har været spændende nok at følge udviklingen, og fordi at man nogle gange har haft input, som man synes var værdifulde.

Debatten synes dog oftest at være drevet af og rettet mod enkeltpersoner, med et til tider lidt for kært forhold til deres underholdningsudstyr i hjemmet. Det var vel uundgåeligt, men det bliver også bare så fandens trivielt. Specielt fordi at det hele tiden er så forudsigeligt. Så derfor melder jeg mig ud af denne debat, og holder mig fra den sektion, både på Xboxlife men generelt. Informationen står ikke mål med irritationen over, at folk kan få så et radikalt forhold til noget så tumpet som en konsol. Hvis jeg mangler at besvare nogen i en debat, så smid mig en PB.

Hvorfor en alenlang blog om noget så ligegyldigt som et valg om, ikke at gå så meget op i konsollernes bagland? Måske det er for at overbevise mig selv, andre eller bare for at få sat lidt ord på den ærgrelse jeg nogen gange godt kan føle over, at communitiet bag Xbox, PlayStation eller onlinegaming som helhed, ikke helt er hvad den var engang. Måske man bare er blevet for gammel til den slags, for gammel til hypen, skuffelserne og opturene. For gammel til at spille online med en flok mennesker, som også er for gamle og mest af alt for gammel til at diskutere med selv samme mennesker, hvilken konsol der er bedst.

Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.