Pr3dator DK's blog
21-12-2006 - 22:34

Amélie

 

Dette er så den tredie film af Jeunet som jeg vælger at anmelde. Amélie er nok den mest kendte af hans film, ihvertfald i Danmark. Og det kan man nemt forstå da dette er den film som appelerer til det bredeste publikum - men dette skal ikke misforstås med at det er en helt almindelig film, for det er det bestemt ikke.

Temaet er, ligesom de andre af Jeunets film, kærlighed. Men hvor man i Delicatessen og City of Lost Children ikke nødvændigtvis lige opdager at historien faktiskt handler om kærlighed på grund af syrede og sjove scener, så er hele omdrejningspunktet i Amélie, en piges søgen efter den kærlighed hun aldrig har fået.

Hun mister ved tidlig alder sin mor - og hendes far, der ellers er en flink og rar person formår slet ikke at give hende den kærlighed som alle børn har brug for i sin opvækst. Dette gør at hun lever i sin egen fantasi verden. En verden hun ikke helt er ude af som voksen.

Efter at ha indset at hun aldrig vil møde kærligheden så prøver den unge Amélie (spillet af Audrey Tautou) at sprede glæde i sin omgivelse. Med hjælp af finurligheder og de bedste intentioner så hjælper hun ensomme og sørglige mennesker til lykke, og på en drilsk måde straffer hun dem som er onde eller bare ikke tør leve livet. Dette leder til mange fantastiskt sjove scener.

Dette bliver hun ved med indtil hun en dag finder hun en højst besynderlig slags photoalbum. Hun kan forstå at ham der har lavet bogen er mindst ligeså mærkelig som hun selv er. Og det fanger hendes interesse.

Ham den unge mand (spillet af Mathieu Kassovitz) der ejer bogen er lidt af en éner, og forsøger desperat at finde sin bog igen, efter han har fundet ud af at den er væk. Amélie prøver på samme gang at finde ham, da hun er sikker på at han må være manden hun elsker.

Dette lyder måske meget som en eller anden kærlighedsfilm, og jeg kan jo ikke benægte at det ikke handler om kærlighed. Men tro mig, jeg gider normalt ikke se kærlighedsfilm, men den her film er noget for sig selv og indeholder desuden så meget andet fedt. Om ikke andet så er det en hit at se den med en pige, om man altså kan finde en der ikke allerede har set den.


Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Xboxlife Blog
Følg Xboxlife her