sir.auron88's blog
15-08-2011 - 12:54

Glemmer du tit dine nøgler?

Hvis du gør, så har vi ihvertfald noget tilfældes. Seneste episode, hvor jeg lavede en bommert, involverede en tur i et fitness-center, hvor jeg endte med at have låst alle mine ting ind i et skab, og kun stod med håndklæde og sæbe. Den fulde historie ryger nok op som blog på et tidspunkt.

I øjeblikket kværner jeg næste semesters pensum i kognitionspsykologi, som kort samfattet handler om måden hvorpå vi perciperer verdenen omkring os, og hvordan vi husker og lagrer ting i vores hukommelse (området er traditionelt set lidt svært at indskrænke, da det til dels overlapper tidligere tiders behaviorisme, og bl.a. også inkluderer nyere tiders neuropsykologi og lingvistik).

I den forbindelse læste jeg for nyligt om nogle af de omstændigheder, man indtil videre mener er koblet til de situationer, hvor man glemmer noget (hvor man har parkeret bilen, hvor nøgler ligger ect ect.). Her kom en af mine bøger med en forklaring, som af hensyn til bloggens underholdningsværdi her bliver kortsammenfattet:

Nar man f.eks. skal til en social sammenkomst, tager bilen derhen og parkerer den, er der stor chance for at man glemmer  hvor man har parkeret den. Dette skyldes i de fleste tilfældes, at man, når man låser bilen, allerede har tankerne et andet sted, som f.eks. på dagens begivenheder, og hvad der skal ske senere. Her er aflåsningen af bilen styret af det man kalder konceptuelt styrede processer, hvilket er de processer der hjælper os til at gøre ting, vi ved fra tidligere erfaringer. Når vi låser bilen, hvilket vi sikkert har gjort mange gange før, er denne proces med tiden bliver automatiseret, således at vi ikke bruger noget mental "energi" på processen, og den derfor ikke bliver specielt markeret. Den ryger, så en anden formuleret måde, i glemmebogen (tænk på din tur fra punkt a (dit hjem) til punkt b (din ven). Hvor mange af de "normale" ting på vejen derhen husker du egentlig?).

Hvad kan man så gøre for at modvirke dette? Man kan, som mange mennesker faktisk per automatik gør, indprinte sig noget specielt når man låser bilen. Mange mennesker markerer et pejlemærke i form af en ting i nærheden, der viser hvor bilen står (et højt træ, et skilt osv), og så evt indprinte sig en (åndsvag) sætning der har noget med lokationen af gøre (jeg er fatsvag, min bil står ved et træ). Dette vil næsten med garanti sikrer, at man husker stedet, da der nu er koblet noget "unormalt" til processen, der ellers er normal. Hele fidusen er selvfølgelig at huske at gøre det (!).

Tricket burde kunne generaliseres til andre ting, som f.eks. nøgler. Jeg er begyndt på det, og selv og jeg stadigvæk kan dumme mig, har jeg fundet ud af, at jeg nu husker hvor jeg har lagt nøgler mere ofte, end før.


Hvis ikke I allerede har glemt hvad bloggen handler om, så kunne det være interessant at høre: 

Virker det på jer ?
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Xboxlife Blog
Profil Statistik
  • I dag: 0 besøgende
  • Denne måned: 0 besøgende
Arkiv Kategorier
Følg Xboxlife her