Raider's blog
05-12-2006 - 20:56

Shhh. Drama.

Fandt en artikel i dagens MetroXpress, der direkte talte til mig. Den vil jeg dele med dem af jer der læser min blog, ved at citere hele artiklen.


 

Teenagere ødelægger oplevelsen

Af Mia R. Vendelbjerg


Unge larmer så meget i biografen, at det forstyrrer de andre gæster. Det har fået biograferne til at øge opsynet af salen til bestemte film.
 

Biip biip. Lyden af sms’er, der vælter ind, passer ikke ind i en stille biografsal under en gyserfilm. De danske biografer oplever et stigende problem med unge, der støjer og irriterer de andre biografgængere under filmen. Hos Nordisk film er der meget fokus på problemet.
    "En af grundene til at gå i biografen er den fælles oplevelse, men det er blevet en stigende udfordring med folk, der ikke kan være stille under filmene, og det er noget vi har meget fokus på i øjeblikket," siger John Tønnes, der er direktør for Nordisk Film Biografer, som er en kæde af femten biografer fordelt over hele landet.
    Det er primært teenagere, er ødelægger oplevelsen for de andre biografgængere. Det sker med sms’er, snakken i mobiltelefonen eller kommentarer til filmen.
    "Tonen blandt de unge er blevet mere løssluppen, og disciplinen under den fælles biografoplevelse er blevet mindre. Det startede ved mobiltelefonens fremmarch, hvor folk begyndte at snakke i telefoner under forestillingerne," siger John Tønnes. 

Nogle film tiltrækker støj

Han forklarer, at mængden af larm afhænger meget af hvilken type film, de rer tale om. Især teenagegysere og komedier akkompagneres af meget støj.
    Nordisk Film har taget konsekvensen af det voksende problem og indført øget opsyn med salene.
    "Vi har en stort interesse i, at folk skal have en god oplevelse, når de går i biografen," siger John Tønnes.
    Også i Cinemaxx-biograferne mærker man nu problemet. Her er det cirka hver fjortende dag, at folk klager over at være blevet forstyrret under filmen. Også her er ballademagerne de unge.
    "Folk snakker under filmen og har generelt en støjende adfærd," siger Kim Brockdorff, der er direktør for Cinemaxx-biograferne.
    Ifølge Nordisk Films biograferne er det primært de unge københavnere, der ikke kan opføre sig ordenligt. Og det har konsekvenser for det højrøstede publikum: "I første omgang får de en påtale fra personalet, og flere gange har vi været nødt til at bortvise de folk, der ikke kan tie stille. Noget de andre biografgængere har reageret positivt på," siger John Tønnes.Hvis der kommer en løsning til dette gentagende problem, ville det gøre mit liv, som hyppig biografgænger, så meget lettere. Jeg er nemlig typen der foretrækker sin stilhed i biografen, og lade filmens soundtrack, tale og lyde være mit lydunivers i den næste halvanden til to timer. Når der snakkes, og ofte højlydt, er det som tortur der forvrænger min koncentration og det billede og den følelse, filmen er designet til at pågive mig. Det er ikke tåleligt, og det er slet ikke acceptabelt når der snakkes i biografen. Men beskeden, som jeg nu engang er, tysser jeg sjældent folk ned eller beder dem om at tie stil. Det hjælper heller ikke, for visse typer, og i artiklens tilfælde teenagere, kan godt lide at provokere. Det resulterer selvfølgelig i at de enten bliver ved, eller overdriver deres irritation overfor de nærsiddende, betalende gæster.Jeg forstår ikke helt hvorfor denne type af folk, der har det som om de hersker over biografsalen, overhovedet gider at besvære sig med, at tage i biografen. Med al den snak, og ligegyldige eller indlysende kommentare, får de jo ikke opfattet indholdet af filmen alligevel. Jeg tror denne type, er af den type der bare vil se effekter på et stort læred.

Nu siger jeg ikke, at jeg ikke selv har fyret en kommentar af i diskretion en gang eller to under en film, men jeg prøver at beherske mig, da jeg ved hvordan det føles tæt på, når man ikke kan nyde sin film i fred.

En af mine bedste biografoplevelser, når det kommer til stille forestillinger, må være da jeg var inde og se den afdøde Robert Altmans sidste film "A Prairie Home Companion". Vi var hvad der ligner otte til ni stykker, de fleste af dem pensionister, den dag i biografen. Dette skyldets at filmen ikke var den store publikumstrækker og at forestilling var midt på eftermiddagen. Normalt plejer jeg at tage i biografen om aftenen, med vennerne, men kan klart følge det råd jeg fik fra N|V herfra forummet; at tage i biografen midt på dagen, og endda alene, kan betale sig. Så slipper jeg for overlast, og kan føle at mine penge at givet godt ud. Det er jo ikke fordi det er besynderligt billigt at gå i biografen disse dag - man skulle meget gerne have oplevet noget, til disse priser.

Føler du dig truffet over dette indlæg, så prøv at revurdere situationen næste gang du er i biografen. Du er ikke alene, og de andre der sidder rundt om dig, har betalt for at se filmen, ikke for at høre dine tanker højlydt. Bare fordi de ikke siger noget imod, betyder altså ikke at de ikke ønsker stilhed.
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Følg Xboxlife her