Rahbek's blog
03-08-2013 - 10:50

Dear Russia, It's not okay

Der har jo i den seneste tid været en masse snk om Ruslands middelalderlige politik omkring homoseksuelle, og en af de seneste reaktioner på dette, er denne video: 

http://www.youtube.com/watch?v=5TprS5ddFMk&feature=youtu.be


Det er velformuleret og lige til! Jeg ville bare lige give kudos til denne gut og ellers bede jer alle om at skænke det en tanke, for det er et alvorligt problem for Ruslands mange homoseksuelle og det kommende vinter OL er en udemærket chance for at få lagt lidt pres på det konservative Rusland.

Ellers fortsat god dag! :)
15-08-2012 - 18:04

GamesCom

GameCom!

Så er man i køln, andre xboxlifere i farvandet? :) 
17-12-2011 - 17:52

Dyb respekt for psykisk sygdom.Hej xboxlifers.Jeg har i en tid gået og rodet lidt med ville skrive en blog om emnet psykisk sygdom, men nu gør jeg det da familiehøjtiden nærmer sig drastisk.
Grunden til at julen får mig på netop disse tanker er at jeg var ude for den oplevelse at min far begik selvmord den 11. juli i år, altså ca. 5 måneder siden, og det bliver en akavet jul denne gang.


Jeg vil lige advare om at emnet er ubehageligt.Før i tiden var jeg slet ikke klar over hvor stærk psykisksygdom kan være, jeg så det måske endda som en svaghed, når folk var deprimerede. Da det ramte mig så tæt på livet, og lige præcis den far jeg altid har set enormt op til fordi han var nok et af de psykisk stærkeste mennesker jeg kendte, fik mig på helt andre tanker.


For at forklare lidt om dette, er det nok en idé at forklare lidt om min far;


Han var på mange måder en alfahan, og var absolut kommet langt her i livet.

Han kom fra en ikke så bemidlet familie, med 7 søskende, hvor faren var arbejsløs/grisehandler/dranker på skift, og ægteskabet til tider var meget klemt. Min far var dog som den første i familien i stand til at tage en gymnasieeksamen, og den første der tog en med matematik på højniveau i kommunen. Et faktum han altid var stolt af.
Det var dog ingen let tid, da han tit kom i skole lugtende af grise da han måtte hjælpe hans far, når denne var for fuld til selv at køre bilen. Der manglede såmænd ikke kærlighed i hans familie, men penge og overskud rent socialt.
Han havde få venner og ingen tid eller penge til at deltage i fester, så han helligede sig studiet i stedet.Efter gymnasiet og 14 måneder på Vordingborg kaserne samt en masse ture på hans MZ motorcykel, blev han håndværker specielt ved opsætning af solvarme i Batec. Det var faktisk ham der fandt på deres nuværende slogan, om end han ikke har arbejdet der i godt 40 år.
På et tidspunkt blev han træt af dette og begyndte at studere Geologi (med meteorologi som mål), men droppede dog dette efter 1½ år med disse ord til min mor: ’Jeg vil hellere være menneske end klog’
I starten af firserne tog han en højere handelseksamen og blev efter et par år ansat som exportchef for Danogips med ansvar for deres handel i mellem- og fjernøsten.
I 2005 blev han så marketingschef i firmaet KNAUF|USG, med ansvar for Norden og de Britiske Øer, hvilket han var frem til sin pensionering den 1. juli 2011.

Som det kan ses har han været en del steder, men det har heller ikke været let. Af samme grund har jeg altid set meget op til min far, da han havde været igennem alt muligt skidt, og alligevel trukket igennem. Han var desuden uforbederligt bedrevidende, selvom han også havde tit havde ret, var han ret irriterende til tider, men det var bare ham i en nøddeskal.

Han blev dog ramt af noget konstant ondt i siden i slutningen af 2010, hvilket han var bange for kunne være kræft. De kunne dog ikke umiddelbart finde ham på lægehuset, da han ikke havde været der siden 1979, for ’sygdom var bare naturens måde at sige man havde været dum’, som han sagde.


Desuden gik branchen ikke særligt godt de senere år, og han var nervøs for at overlade det i hænderne på andre, men han havde besluttet at han ikke gad længere. Han havde i årevis glædet sig til at have mere tid til at køre på sin motorcykel, sejle sin lille båd og bare hygge med at gå i haven.

Det var meningen at han skulle tage til USA denne sommer og møde min mor, der var rejst lidt før, men af forskellige grunde gik han åbenbart med nogle sorte tanker, som han gjorde alt for at skjule.

Jeg boede hjemme, og havde ikke opdaget andet end at han snakkede lidt mere om penge, men det var måske heller ikke så underligt når han nu skulle gå fra en ganske anseelig løn til efterløn. Andre havde bemærket det samme, men ikke noget stort overhovedet.

Jeg tager så en weekend over til min daværende kæreste, og bliver ringet op at min paniske søster mandag morgen. Hun siger at far er gået, og da jeg ankommer fortæller hun så at han har ringet til hende dagen før og bedt hende vurdere hvorvidt han var rask nok til at tage til USA.
I løbet af denne samtale kammer det åbenbart over og han fortæller om at han mener vi har store økonomiske problemer, at min mor ikke elsker ham, at huset er ved at falde sammen, at vi syntes han er en elendig far osv osv.

Han havde dog lige afleveret 42.000 kroner for at indregistrere sin nye motorcykel og med hensyn til huset var der et enkelt vandbræt der skulle skiftes, så det var pure opspind. Det andet var det nonsens.
Men han har åbenbart gået i disse sorte tanker i en måneds tid og ikke sovet særligt meget, men holdt det skjult for os andre. Han fortæller min søster den søndag at han har tænkt over selvmord, men at han havde besluttet at han bare ville være endnu større besvær hvis han gjorde det. (wat…)

Min søster overnatter i huset, men om morgenen er han væk. Hun ringer til sin kæreste, mig og politiet, og prøver da at finde ham. Heldigvis er det politiet og ikke hende der finder ham ude i baghaven. I et træ og med 2 overskårne pulsårer.
Politiet skal i øvrigt have stor ros for hvor professionelt de behandlede det, og politiassistenten specielt, der tilbød at rense op hvis vi bare gav ham en spand og en klud.


Han har åbenbart gået og grublet med disse bekymringer og det har kammet over den dag, mange bække små gør en stor å som man siger.


Af forskellige grunde er vi helt sikre på at det har slået helt klik den morgen, idet vi kan se han blandt andet har revet stierne i haven, vandet blomsterne og sat kaffe over (til ham selv; min søster drikker ikke kaffe), og så derefter gået ud i haven (ikke på de nyrevne stier, men via naboens vej) og gjort det. Desuden findes der ingen form for afskedshilsen eller noget, og det er faktisk en trøst at min var psykisk syg da han gjorde det, og ikke fordi han hadede os.
Lægerne siger at han sandsynligvis var ramt af det der hedder en Agiteret depression, hvilket betyder at i stedet for at blive apatisk, går man helt i selvsving og bare laver ting for at få tankerne på afstand. Men min far havde altid rent rundt og luget i haven eller whatnot i tide og utide så ingen tog rigtigt notits af det, desuden gjorde han alt for at skjule han havde det dårligt, har han sagt til min søster.


Som jeg startede med at sige har min far altid været stærk, klog, hjælpsom og uhjælpeligt bedrevidende/stædig. Men mig og mange andre respekterede ham som den han var, og han var absolut en af de mennesker der kunne/havde mere end andre, men ikke uden hårdt slid. Dette har jeg altid set enormt op til.
At han har så engang udtalt at ’selvmord er for kujoner’ viser at han selv ikke overhovedet havde forstået hvilke kræfter der var tale om, og ligeledes havde jeg heller ikke.

Det blev en lang historie, men jeg opdagede at for at forstå hvorfor jeg fik denne enorme respekt, måtte jeg prøve at tegne et billede af min far som den person han var, og hvor galt det  gik.

Jeg håber at alle der læser dette for fremtiden vil tænke lidt mere over hvor hårdt psykisk sygdom er for dem der har disse, og at det absolut ikke er noget du selv kan styre.

08-11-2011 - 21:42

7 millarder. Er det nu godt?

Nu har vi jo lige her for nylig ramt de 7 milliarder mennesker her på planeten Jorden, men med denne milepæl er der jo nok dystre udsigter.

Befolkningstallet stiger med ca. 78 millioner om året i øjeblikket, så omkring 2025 rammer vi altså de 8 milliarder. De ti milliarder er da inde for rækkevidde i ca. år 2050 da væksten jo er exponentielt voksende.  

Mange estimater er der blevet lavet omkring verdens fødevarproduktion, alt efter hvordan man forudser indvindingen af nyt landbrugsland, ny teknologi, samt ubdredelsen af denne teknologi.

Jeg har set estimater alt imellem 8-12 milliarder. Så selv i de mest optimistiske estimater snakker vi altså at der er omkring 3/4 århundrede til vi simpelthen ikke kan brødføde flere mennesker. 
Dette vil føre til konflikter, eller direkte krig i de kommende år, som det allerede har gjort forskellige steder i verdenen med vand, som i øvrigt også fortsætter med at blive en mangelvare.  

Mange af disse estimater tager udgangspunkt i hvad et menneskes minimumsbehov for fødeindtag er i følge WHO.

SÅ hvis vi siger at der går ballade i den om 50 år, så er jeg 69 år gammel og er godt på vej til mit efterår, men for mine børn og børnebørn vil deres levetid nok blive præget af konflikter i stor skala.


Vi står her med et problem der kun løses ved et dramatisk opsving i teknologien på denne front, eller med en dramatisk nedgang i verdensbefolkningstal, hvilket jo nok ikke ligefrem kan løses med fredelige midler.

Det eneste relativt fredelige løsning til den sidste løsning er vel en form for 1 barns princip a la Kina, hvilket jo nok mildest talt bliver svært at håndhæve, og hvem har da også ret til at bestemme hvor der skal sættes denne grænse på verdens mennesker? 


27-10-2011 - 01:30

Fakta - Hvad er nu det?


Hej til alle! Før jeg starter mit lille filosofiske tankespind, vil jeg lige introducere mig selv, da det jo er mit først blogindlæg her på siden.

Jeg er jo som bekendt Rahbek, og har huseret her på Xboxlife.dk i nogen tid, mere aktivt i nogle perioder end andre. Nogle (gen)kender mig sikkert, andre aner ikke hvem jeg er. 
Jeg er med mine 19 år fysikstuderende ved KU, inkarneret GeoW fan, rockentusiast samt generelt nørd. Alle disse vil helt sikkert vise sig i hvad jeg skriver i en eller anden grad, så alle er hermed behørigt advaret. 
Jeg håber desuden at jeg vil få taget mig sammen til at skrive noget tankevækkende blogs fra tid til anden, der kan skabe grobund for en sund diskussion, for det er nu engang min ynglingsport.Nu vil jeg begynde på hvad jeg rent faktisk havde på hjerte, nemlig mine små spekulationer om begrebet fakta.
Ved ren og skær tilfældighed kom jeg for nylig til at tænke over dette begreb, og hvad det nu indebærer når vi bruger dette ord, og jeg er kommet frem til lidt af hvert.

Fakta er defineret som noget der virkeligt er sandt, og heri ligger netop hele problemstillingen. For hvornår kan noget antages som en sandhed?


I empirisk videnskab regnes sandhed som et resultat der kan genbekræftes igen og igen, af hvilken som helst iagttager, forudsat at han udfører det samme eksperiment ved præcis de samme parametre.  Dette er såmænd nok også korrekt, hvis disse resultater til enhver tid kunne observeres helt objektivt, men det er jo ikke muligt idet al information for mennesker strømmer igennem hjernen.

Hvis to iagttagere ser den samme begivenhed, skulle de jo gerne rapportere præcis det samme resultat af denne begivenhed (Her ekskluderer vi alle relativistiske betragtninger).  Men ud fra hjernens ‘filter’ der er dannet af menneskets kerneværdier og tidligere erfaringer og viden, behøver dette jo netop ikke være tilfældet. 

Hvis vi danner os en situation hvor et menneske gør noget socialt sanktioneret som ’forkert’, vil den ene måske dømme dette menneske som en gemen forbryder, hvorimod den anden ved at det er en nødvendighed for overlevelse for dette menneske, og vil da se mildere på sagen.

Selve begivenheden er nøjagtigt ens, men den bliver siet over to forskellige filtre, og vil derved have to forskellige konklusioner, for de to iagttagere. 
Da der for enhver reel begivenhed vil være en kausalitetsrækkefølge, som er stærkt afhængig af menneskets opfattelse, kan det i mange situationer med menneskelig kommunikation, være meget vigtigt at vi opfatter en begivenhed ens. At vi ikke gør, er grunden til utallige konflikter, store som små.

Så hvordan er det at vi kan betragte noget som en sandhed når vi mennesker har dette filter over vores hjerne? Det må jo nødvendigvis skabes ved en konsensus af ’nok’ iagttageres observationer når de udfører eksperimentet/observerer begivenheden.   Vi antager her at ’nok’ er et defineret antal, og jeg vil ikke indlade mig på hvornår at 'nok' er nok.Problemet er at dette ikke giver nogen sikkerhed heller. Det bedste eksempel er nok farver. Alle folk uden nogen form for synshandicap, vil være enige om at rød er rød. 
Men er den nu også det? Vi har alle lært at den farve vi har lært hedder rød, er rød, men kunne jeg ikke se det du vil kalde blå selvom vi begge ud fra en socialkonstruktion er blevet enige om at den er rød? En helt tredje person ser måske denne farve som lilla? Ingen ved det, ingen vil nogensinde finde ud af det , ene og alene af den grund, at vi har hver vores hjerne der måske eller måske ikke opfatter lys med de samme bølgelænger forskelligt.


Så selvom vi har opstillet disse to krav til en sandhed, nemlig at den er verificerbar af alle iagttagere og derved der kan dannes en konsensus om resultatet, kan vi jo faktisk ikke være helt sikre, simpelthen fordi den menneskelige hjerne udgør et filter, som altid i en eller anden grad vil være subjektivt, da denne er påvirkelig af psykisk, fysisk og/eller kemisk vej.


Man kan dog heldigvis nok opnå en god konsensus i mange naturvidenskablige eksperimenter, da resultaterne i mange tilfælde (heldigvis) er meget lidt modtagelige overfor fortolkning (betydningen af dem er dog tit det vi bruger lang tid på at fortolke), og da ikke giver hjernen spillerum. 
Det bliver straks værre når man bevæger sig over i den humanistiske sfære af videnskab, hvor fakta i meget høj grad kan blive subjektivt.


Så en sandhed, eller et faktum, er vel netop den bedste approksimering til svaret til en kendt problemstilling, med en ’god nok’ konsensus. Ikke helt så gloriøst som man måske kunne tænke sig, men det er nok det vi er nødt til at tage til takke med, og det fungerer da også i de fleste hverdagssammenhænge.
Et sådan begreb som den endelige sandhed, må man nok overlade til alverdens religioner og Douglas Adams.


Følg Xboxlife her