pstudio's blog
19-04-2011 - 18:58

RIP Peter Ole Frederiksen

Efter at have læst Rotators og Skous blogs har jeg følt mig inspireret. Ikke inspireret til selv at skrive en blog om spillene fra min barndom, men til bare at mindes spillene for mig selv og huske på hvilke spil der egentlig gjorde, at jeg den dag i dag stadigvæk spiller computerspil og ligefrem er i gang med en uddannelse centreret om spil.

I min søgen efter glade barndomsminder faldt jeg over den sørgelige nyhed, at Peter Ole Frederiksen er død 71 år gammel. Hvem er der måske nogle af jer der tænker? I så fald vil jeg svare, at Peter er manden bag det bedste danske spil nogensinde. Et spil der selv i dag er være at spille, og som også er blevet æret ved at blive optaget i den danske spilkanon i 2006 (ikke officiel). Jeg taler selvfølgelig om Kaptajn Kaper i Kattegat.Til de uinviede, så forgår Kaptajn Kaper under Napoleonskrigen. Englænderne har destrueret den danske flåde i Slaget ved Reden, og som et modsvar har den danske konge sendt kaper-breve ude til danske søkaptajner. Du er en af disse kaptajner, og dit job er at bekæmpe englænderne, så du kan blive adelig og få den skønne Komtesse Julie Knokkelfryd af Knokkelholm.

Kaptajn Kaper er blanding af strategi og action, og minder meget om Sid Meiers klassiker Pirates, som ville komme ud nogle år senere. Du skal bekæmpe englændere og sørøvere ved enten at skyde dem med kanoner eller borde dem. Du kan finde skjulte skatte i Kattegat eller ende med at dit mandskab bliver ramt af pesten. Du skal sejle ind i danske havne (den sværeste del af spillet) hvor du kan handle med bl.a. juveler, proviant og kanoner. Kaptajn Kaper formår at blande alle disse elementer sammen perfekt i et afbalanceret spil, som har stjålet adskillige af mine barndomstimer.

 
Kaptaj Kaper er nok det første strategi-spil jeg har spillet som barn. Indtil da har alle spil været action, men i dette spil foregår det meste i ens eget tempo. Der skal tages stilling til hvor man skal sejle hen? Skal man sejle i havn og risikere druknedøden, eller kan man godt klare sig uden nye forsyninger og reperation af ens skib? Et fantastisk gameplay kombineret med at alt var på dansk og foregik i lille Danmark overvældede en lille 6-7 årig dreng.

Som i kan læse har Kaptajn Kaper et specielt plads i mit gamerhjerte, og det er da også derfor jeg ger vil udvise min respekt til spillets skaber Peter Ole Frederisken, som desværre er død fornylig. Jeg kender ikke Peter personlig og kender ham kun fra et par interviews. Jeg ser ham dog som en stor mand. Manden der har lavet det første store danske spil, og personligt ville gerne kunne have siddet ned og talt med ham en dag. Jeg har endda overvejet at lave et remake af Kaptajn Kaper (selvfølgelig med Peters tilladelse) som en hyldest. Men i dag vil jeg bare sige tak til Peter for et spil, som jeg har nydt at spille i mange timer, og som har inspireret mig til selv at lave min egne spil. Og måske har jeg vækket nogle minder hos nogle andre gamere, eller måske har jeg gjort nogle nysgerrige, som gerne vil lære denne danske spilskat bedre at kende. Hvil i fred Peter Ole Frederiksen.

 
Hvis nogen gerne vil prøve spillet, er der et remake i Java som er tæt på den originale titel: http://www.javakaper.dk/
Man kan også downloade det originale spil samt kildekode her: http://www.kaptajnkaper.dk/index.htm (Bemærk at du skal bruge Dosbox eller lignende for at kunne spille det) 
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Følg Xboxlife her