Giant Hamster's blog
06-02-2007 - 21:27

The Pursuit Of Happyness - et sandt mesterværk

                  
                    


Fakta:

  • Hovedrollerne: Will Smith og Jaden Smith
  • Status: I biografen
  • Spilletid: 117 min


Referat:

Filmen udspiller sig i 1980'ernes Chicago, hvor forskellen på rig og fattige også dengang var meget stor. Vi møder første gang Chris Gardner som i filmen spilles af Will Smith, da han ihærdigt prøver at sælge nogle knoglescannere som han har købt for alle sine penge. Det er derfor altafgørende at han får dem solgt, da det (sammen med konens tilsyneladende stærkt underbetalte arbejde) er deres eneste indtjeningskilde. Men meget få sygehuse er interesseret i at købe de scannere, da de kun giver en anelse bedre billed, men til det dobbelte penge. Chris Gardners store tillid til menneskene omkring ham bliver flere gange udnyttet, og han får derfor endnu sværer ved at sælge sine scannere. Tilsidst bliver fattigdommen for meget for Chris Gardners kone Linda Gardner (der spilles af Thandie Newton) så hun forlader mand, lejlighed og barn. Hun vil dog imidlertidigt have sin søn med, men dette tillader Chris Gardner ikke da, som han sige i filmen:


I met my father for the first time when I was 28 years old. I made up my mind that when I had children, my children were going to know who their father was.

Christopher Gardners primære pengekilde var nu forsvundet, og nu begynder en hård og gribende kamp mod fattigdom.

SPOILER ALERT:


Ved tilfældighed får han en dag snakket med egeren af en Ferrari, hvis navn er Walter Ribbon. Efter den snak med Walter ved Chris hvor han skal søge lykken, nemlig som en såkaldt "stockbroker" som på dansk nok bedst kan betegnes som børsmægler. Dette viser sig dog at være nær umuligt, da der ud af flere tusind jobsamtaler kun kommer 50 på prøve, og ud af de 50 vil kun 1 få jobbet. Chris Gardners situation gøres ikke nemmere at han ikke kan få solgt nogen scannere, og ham og hans søn ligger nu på grænsen til at bliver smidt på gaden. Hvor mange måske havde givet op, bliver Chris ved med at kæmpe, og det lykkets ham at få en jobsamtale i hus. Dagen før samtalen, for Chris én dag til at male lejligheden, og pakke deres ting, da de ikke har betalt regningerne de sidste par måneder. Netop som Chris står og maler lejligheden, kommer politiet og henter ham, da han skal afsone et døgns fængsel, brundet ubetalte parkeringsbøder. Med maling på tøjet og i hovedet, bliver han kørt til stationen hvor han sidder til næste morgen. Så snart han bliver sat fri, løber han hen til sin jobsamtale, hvor han uantændigt møder op i slidt malertøj og morgenhår, hvor chefen for firmaet (Martin Frohm) sidder og venter. Det lykkets dog for ham at blive én af de 50 der bliver udtaget, grundet sine gode skolekarakterer og en god potion humor, citat start:
 

Martin Frohm: What would you say if man walked in here with no shirt, and I hired him? What would you say?Christopher Gardner: He must have had on some really nice pants.Hvor de andre 50 udvalgte har tid og vigtigst af alt penge, må Chris Gardner gå meget tidligt hjem fra "prøve"-arbejde, da han skal hente sin søn fra børnehave. Endvidere bliver han af cheferne påkrævet ekstra arbejde så som at hente kaffe ol. Derfor har han ikke meget tid til at skaffe flest kunder til firmaet, som er det opgaven går ud på. Chris Gardner og søn sover nu på herberg, og hvis de ikke kan få plads der må de sove på gaden. Hver fri lejlighed bruger Chris til at prøve at sælge sine scannere, hvis værdi nu har større betydning end nogensinde før.

Heldigvis begynder heldet at vende for Chris, da han får en aftale med en rig og betydningsfuld person i hus. Han bliver sammen med sin søn inviteret til en gang baseball og her finder Chris mange gode kontakter. Chris har nu også fået solgt godt ud af de scannere, og er næsten færdig med sin prøveperiode på jobbet. Men han har stadig meget få penge. Han har så lidt penge at de piner ham at låne sin chef en 5$ til en kop kaffe, da han spørger. Heldigvis får han solgt den sidste scanner et par dage før den store prøve, der skal afgøre om det bliver ham der får jobbet.


     

Chris Gardner er under stramt tidspres da han må udføre prøven på den halve tid, da han skal hente sin søn. Dette er dog ingen problem da Chris som tidligere nævnt er uhyr intelligent. Det bliver da også ham der løber af med jobbet, og Chris er grædefærdig. Og sådan slutter filmen, som er en autentisk historie.


SPOILER ALERT SLUT


Konklusion:

Den virkelige Chris Gardner ses på billedet nedenunder, og driver idag et multimillionært firma ved navn Gardner Rich & Co. 

                     

Chris gardners historie er et budskab til alle. Et budskab til alle om ikke at opgive håb, og tro på sine drømme. Man kan samtidig føle med Chris Gardners lidelser og tænke hvorlangt man selv kunne have holdt ud. Føelsen af ikke at kunne give sin søn en ordentlig julegave, et ordentligt hjem eller et ordentligt liv. Det er en virkelig eventyrfortælling hvor den fattige trods alle odds vinder lykke og rigdom. De to smith-skuespillere udfylder follerne til fulde, og formå at skabe en virkelig stemning af hvordan det må være at leve på gaden. Filmen er dog til tider lige langtrukken, og nogle perioder sker der ikke så meget.


Ikke destro mindre skal denne film alligevel have 5.5 stjerner ud af 6.

            

Det er i sandhed et mesterværk, der kan få livsglæden frem i selv den mest nedtrygte eller pessimistiske person. Jeg slutter med en citat fra filmen der bliver sagt af Chris Gardner:

And it was at that time that I thought about Thomas Jefferson writing that Declaration of Independence. Him saying that we have the right to life, liberty, and the pursuit of happiness. And I thought about how he knew to put the 'pursuit' in there, like no one can actually have happiness. We can only pursue it.

Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.
Xboxlife Blog
Profil Statistik
  • I dag: 0 besøgende
  • Denne måned: 0 besøgende
Arkiv Kategorier
Følg Xboxlife her