C.C's blog
26-07-2011 - 23:24

Hvorfor ?

Den 27. juni 1967 var lidt af en historisk dag, for den dag blev en ny dag i mennesket historie, en ny dag hvor man trådte ind i fremtiden. Det var denne dag at opfinderen John Shepherd-Barrons opfindelse blev taget i brug. Hans opfindelse, er måske så meget sagt, for man havde tidligere set udgaver, og prototyper af denne maskine, de virkede dog ikke rigtig efter hensigten, men han derimod. Han havde fået lavet en der virkede. Den første person i denne verden der fik æren af, at blive betjent af denne maskine var den engelske komedie skuespiller Reg Varney, mest kendt fra det engelske sitcom "On the Buses."

Maskinen er nok stadig en af de mest benytte maskiner, og jeg garanter for at 99,9% af dette forum har stiftet bekendtskab med denne, og højst sandsynligt nok også blevet betjent af denne. Jeg snakker selvfølgelig om den britiske "Automated Teller Machine"som vi på dansk mere kender som en hæveautomat.

Der er dog løbet megen vand gennem Jordens oceaner siden, og vi har fundet på mange nye løsninger indenfor bankverden, som har det til fælles med hæveautomaten, at de skal gøre livet let, og smertefrit for os almindelig bank kunder. Trods denne moderne teknik, har de fleste banker altid haft det gode gamle system med en bankbog, og en sød bank assisten til at side ved kassen. Det har nok aldrig været Jordens mest hurtige, og effektive system, men det har tilgengæld heller aldrig lidt af IT nedbrud. Nordea, som desværre er min bank (hvor længe vides dog ikke), har nu valgt at dette skal stoppe, og fremover skal deres kunder betjenes af hæveautomaten, og ikke den søde pige, med det flotte smil. Alt det vender vi lige tilbage til, lidt senere.

For du har nok siddet og tænkt, hvorfor alverden vil den oftest analfabetet, dog konservative, men med en et lidt mere flippede internet navn Crazymonkey-dk  fortæller mig om en maskine der kan spytte penge ud. Jo sagen er meget simpel. Jeg hader den! Jeg hader alt af dog nu  de initiativer den har ført med sig. Netbank, bank overførelse via nettet, ting som har gjort det med at arbejde med penge til en leg.

Og nu vil jeg igen vende tilbage til hvor jeg var for lidt siden, jeg vil dog også flette dette, samme med det sidste jeg skrev, så vi står tilbage med en kronik.

For Netbank, Nemid o.s.v har gjort det nemt at arbejde med penge, og ja, jeg er også bruger af dette system. Men hvorfor skal det være nemt, når noget er nemt, så læner vi mennesker os oftest tilbage og nyder tilværelsen, slapper af, og tømmer hovedet for tanker. Det er lige her mit problem ligger. For alt det, medfører uansvarlighed, som ind mellem er fint nok, som når man bare nyder livet på stranden f.eks, med en god solnedgang, venner, eller den udkårne. Men det er ikke bare let, ikke når vi snakker om penge.

For mig er penge noget vigtigt, det er ikke bare nogle tal inde på min netbank. De er resultatet af flittigt arbejde, ud på de sene nattertimer, resultatet af  at stå op tidligt om morgen, arbejde hele dagen igennem, forsætter når vennerne er taget på butyr for at drikke sig endnu en kæp i øret.

De er dem der giver mig adgang til mine drømme, og jeg elsker dem. Elsker fornemmelsen af dem, den måde  hvorpå de føles, hvordan de dufter, jeg har respekt for hver en øre jeg tjener, men det har min bank åbenbart ikke. De vil ikke længere lade mig bevare mit forhold til mine penge, ikke længere lade mig stå til ansvarlighed over for dem, og lade mig have respekt for dem. I stedet skal jeg fise rundt og hygge mig, og glemme alt om dem. Men når det så endelig brænder på, så skal det være nemt hurtig og elegant.

Lad mig sige det sådan, på det her punkt er jeg måske gammeldags, men jeg bryder mig efterhånden ikke ret meget om, at mine penge er nogle små tal i en  computerfil, som alverdens computernørder, med mod, og hjerne kan skaffe sig oplysninger om, og måske adgang til. Jeg kan ikke lide det forhold til dem, hvor de bare fungere som en eller anden tilfældig varer, som skal leveres vider til en ny leverandør, og så får jeg et produkt i bytte. Eller hvordan de bare fungere som tal, det gør mig trist. Penge er fantatiske, og hvorfor skal vi så ødelægge det med morderne teknologi, hvad får vi ud af det? I mine øjne, uansvarlighed.

Og det gør vi, basta!

Tag nu en ting som f.eks disse smarte forbrugerlån som blandt andet D:E:R tilbyder, hvad er det for en måde at voldtage penge på, gør dem til luderobjekt for at sige det mildt. Så kan man lige få 30.000,- kroner, blot ved at sende en sms, dog til en latterlig høj rente. Det er jo ikke rigtig penge, for mig hvertfald. For penge er ikke noget man har til låns, måske hvis det kniber, men ellers ikke. Penge er noget man får, fordi man er det som Flemming Østergaard kalder et FÆ, >>Flittig, og ærlig<<  Og hvad kan man med dem, gå ud og købe sig adgang til sin drømme, og jo fint nok. Det er da en god ting at bruge sin lånte penge til, men bare ikke når de er til låns. Så heller arbejde, drømme mens man spare hver en krone op, og så opleve nydelsen når man lægger de vidunderlig kolde kontanter i sælgers hånd, og derefter får adgang til sin drøm. Det er rigtig penge.


Over and out
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.